Theater Muziek & Film

gevarieerd smakelijk programma

KLASSIEK / ZO. 20.05.18

Unieke zondagochtendconcerten in de Ruchte. Maandelijks bent u welkom om te genieten van klassieke concerten, waarin jonge talentvolle musici uit Nederland en daarbuiten spelen als solo artiest, als duo of als trio.

Een presentator interviewt de artiesten over het uit te voeren muziekstuk. Bijzonder is het projectiescherm achter de vleugel met zicht op de handen van de pianist en het competitie-element met publieksstemming. Aan het einde van het seizoen vindt de finale plaats met de drie meest gewaardeerde optredens.

Musici: Duo Judith Weusten, sopraan en Ben Weishaupt, piano

Judith Weusten begon te zingen toen ze heel jong was. Allereerst zong ze altijd mee met Kinderen voor Kinderen, later ging ze over naar het musical repertoire. Ze werd geselecteerd om als een van de weesmeisjes mee te reizen door Nederland met de musical Annie van Albert Verlinde toen ze 11 jaar oud was. Daarnaast zong ze tot tweemaal toe de hoofdrollen in de schoolmusicals van het Valuascollege in Venlo. Naarmate ze ouder werd, veranderde haar muzieksmaak. Ze ontdekte de klassieke muziek. Vrij snel hierna nam ze deel aan de Prix Dominique en won hierbij zowel de eerste prijs als de publieksprijs. Ook haar deelname aan het Prinses Christina Concours was niet zonder succes, hierbij viel ze in de prijzen en stoomde ze door tot de landelijke halve finale.

Ze begon haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam in 2012. Momenteel studeert ze hier bij zangdocente Valerie Guillorit en correpetitor Jan-Paul Grijpink. Hiervoor volgde ze zangles bij Frans Schampers, Rob Meijers en Pierre Mak. In juni 2017 studeerde ze af en sinds september 2017 studeert ze aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam bij Margreet Honig. Ze zingt vooral Lied en Oratorium, maar ook Opera. Ze heeft deelgenomen aan masterclasses en lessen met zangdocenten Roberta Alexander, Frans Huijts, Alexander Oliver, Lied duo coach Frans van Ruth en taalcoaches Sàra Gutvill, Natalie Doucet, Valentina di Taranto en Cas Jönsthövel.

Ben Weishaupt (Dokkum, 24-12-1996) begon op 7-jarige leeftijd met piano- en trompetlessen aan de plaatselijke muziekschool. Als trompettist speelde hij in het Fries Jeugd Orkest, in diverse harmonieorkesten en in de regionale big band. Op 10-jarige leeftijd werd Ben toegelaten tot de jongtalentklas van het Conservatorium van Groningen. Hier studeerde hij aanvankelijk trompet, maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan piano. Tegelijkertijd begon hij met zanglessen en zong hij bij jongenskoren en later bij diverse kamerkoren. Ook trad hij als zanger vaak op als solist, o.a.bij de Nationale Reisopera en als solist met symfonie-orkest tijdens het European Orchestra Festival.

In 2011 werd hij voor piano toegelaten tot de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam, waar hij bij Marcel Baudet studeerde. Ben volgde masterclasses voor piano bij o.a. Paul Badura-Skoda, Edith Fischer, Patrick Zygmanowski, Jean-Marie Cottet, Richard Egarr, Rian de Waal, Tamara Poddubnaya, Igor Roma, Leslie Howard, Klaus Helwig en Fali Pavri. Hij drong door tot finales van concoursen en won prijzen in de nationale finale van de SJMN, het pianoconcours Noord-Nederland, het Prinses Christinaconcours en de eerste prijs bij het Euregio-Vocalistenconcours 2012 in Duitsland. Als pianist treedt Ben zowel solistisch als in kamermuziekensembles en liedduo’s op. In 2014 nam hij deel aan een kamermuziek-project van leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam.

Ben vervolgde zijn pianostudie in 2014 in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet waar hij in 2018 zal afstuderen bij Frank Peters. Daarnaast volgde hij sinds 2014 directielessen bij Taco Kooistra aan de Nederlandse Junior Dirigeeracademie waarna hij in 2016, naast zijn pianostudie, is toegelaten tot de bachelor orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard. Sinds september 2017 is hij vaste dirigent van Kamerorkest Trajectum te Utrecht. Daarnaast is hij uitgenodigd om in 2017 en 2018 een opera te dirigeren in het Opera Forward Festival van de Dutch National Opera.

Genre: klassiek
Aanvang: 11:00 uur
Prijs: € 10,- (incl. koffie/thee) - € 5,- kinderen tot 12 jaar, alleen aan de theaterkassa te verkrijgen, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.
Presentatie: Joost Willemze

> 10.15u ONTVANGST MET KOFFIE/THEE
> 11.00u PRELUDE 
> 11.10u HOOFDPROGRAMMA DEEL 1 - CONCERT EN INTERVIEW
> 11.55u PAUZE
> 12.10u VERVOLG CONCERT, AANSLUITEND EEN INFORMEEL SAMENZIJN

Alle data: 17 sep, 19 nov, 28 jan, 18 feb, 18 mrt, 22 apr, 20 mei en de finale op 17 juni.


Mindervalide gebruikers:
De Ruchte is toegankelijk voor mindervalide bezoekers, in de theaterzaal zijn diverse rolstoelplaatsen beschikbaar. Wilt u gebruik maken van deze plaatsen dan dient u contact op te nemen met de Ruchte, een tijdige reservering is gewenst.